Tyhjä

Yhteensä: 0,00 €

Satavalo

Valaistusratkaisut kotiin ja ajoneuvoihin
Verkkokauppa suljettu toistaiseksi

Päiväajovalojen asennus

By Testi, 01/04/2014 - 14:29

Päiväajovalot lisäävät turvallisuutta liikenteessä ja luovat uudistuneen ilmeen ajoneuvollesi.

Päiväajovalot ovat pakollinen varuste uusissa ajoneuvoissa ja sen myötä jälkiasennetut päiväajovalot ovat yleistyneet merkittävästi. Päiväajovalot voidaan siis asentaa jälkikäteen ja oikein asennettuna lisäävät ajoneuvosi näkyvyyttä päiväsaikaan merkittävästi. Yleisimmin päiväajovalovalaisimet ovat toteutettu led-tekniikalla, sillä ledin etuja ovat pieni virrankulutus, pitkä elinikä ja ne tuottavat hyvin kirkasta valkoista hajavaloa. Päiväajovalot myös säästävät ajoneuvosi muita polttimoita.

Päiväajovalojen asennusvaatimukset

Päiväajovalojen tulee syttyä automaattisesti käynnistyksen yhteydessä, eivätkä ne saa palaa samanaikaisesti ajovalojen tai sumuvalojen kanssa. Päiväajovalojen kanssa muiden valaisimien ei tarvitse palaa, mutta kytkentä jossa etuparkit ja takavalot palavat on myös sallittu. 

Päiväajovalojen tulee olla hyväksytty E-säännon 87 mukaisesti ja sen merkintätunnus on RL. Päiväajovalot jotka ajovalot kytkettäessä himmenevät parkkivalokirkkauteen tarvitaan myös hyväksyntamerkintä A. Päiväajovalojen asennuspaikka on myös oltava E-säännön mukainen. Päiväajovalojen minimi asennus korkeus on 25cm ja etäisyys toisistaa vähintään 60cm, jos vain ajoneuvon fyysiset mitat sen sallivat.

Lisätietoa asennusvaatimuksista saat osoitteesta www.trafi.fi tai asiakaspalvelustamme.

Päiväajovalojen kytkentä

Päiväajovalojen kytkentä voidaan toteuttaa sarjojen mukana toimitettavalla ohjausmoduulilla tai relekytkennällä. Mukana toimitettavan ohjausmoduulin kanssa päiväajovalot eivät pala ajoneuvon ollessa sammutettuna. 

Päiväajojen ohjausmoduuli tunnustelee ajoneuvon latausjännitettä. Kytkentä ohjausmoduulin avulla on helppo tapa tehdä kytkentä eikä se vaadi erityistä ammattitaitoa. Moduulin plus johto voidaan kytkeä suoraan akun plus napaan ja miinus napa akun miinus napaan tai ajoneuvon runkoon. Kolmas johto sammuttaa päiväajovalot kun kytketään ajovalot päälle, se voidaan kytkeä parkkivalojen johtoon. Jos ajoneuvosi on varustettu ajovaloautomatiikalla ei parkkivaloja voida käyttää ohjaukseen vaan ohjaus otetaan ajovaloilta, jolloin päiväajovalot ovat kytkettynä valokytkimen ollessa parkkivalo asennossa.

Ajoneuvot jotka vaativat erikoiskytkennän eikä ohjausmoduulia voida hyödyntaa kytkennässä on käytettävä relekytkentää. Relekytkennässä tarvitset 5-napaisen yleismallin valoreleen, johtoa sekä johdinliittimiä. Ajoneuvot joissa lyhyet ja pitkät valot ovat toteutettu samalla polttimolla tarvitset diodit lampun plus johtoihin. Relekytkentä on hieman haastavampi ja aikaa vievämpi kuin kytkentä ohjausmoduulilla. Jos olet epävarma kytkennästä tulee kääntyä sähköalan ammattilaisen puoleen. 

Kytkentä kaavio ohjausmoduulilla ja relekytkennällä.

Category: