Tyhjä

Yhteensä: 0,00 €

Satavalo

Valaistusratkaisut kotiin ja ajoneuvoihin
Verkkokauppa suljettu toistaiseksi

Yleistä xenonvaloista

By Testi, 01/05/2014 - 18:14

Mitkä ovat xenonvalot?

Xenonvalo eli kaasupurkausvalo tuottaa hyvin kirkasta valkoisempaa valoa pienellä tehomäärällä. Xenonvalon toiminta perustuu kaasun hehkumiseen hehkulangan hehkumisen sijaan, mikä tarjoaa monia etuja perinteisiin halogeenilamppuihin verrattuna:

  • Kolminkeratinen valoteho
  • Kymmenkertainen elinikä
  • Pienempi virrankulutus
  • Kirkkaampi valkoisempi valo
  • Ei kuumuden aiheuttamia haittoja
  • Parempi mekaaninen kesto

Toimintaperiaate

Xenon kaasupurkauslampussa on kaksi elektrodia joiden väliin johdetaan kaasusäiliön läpi hyvin korkea sytytysjännite ja näin saadaan aikaan kirkasta valoa tuottava valokaari. Kaasusäiliön täytekaasu on yhdistelmä ksenonkaasua ja metallisuoloja. Erilaisilla täytekaasun ja metallisuolojen yhdistelmillä voidaan vaikuttaa lampun kirkkauteen ja värilämpötilaan. Kaasupurkauslamput vaativat hyvin korkean sytytysjännitteen valokaaren aikaansaamiseksi ja siksi ne vaativatkin toimiakseen muuntajan, joka muuntaa pienjännitteen korkeajännitteeksi jopa kymmenien kilovolttien suuruiseksi. Kaasupurkauslamput tarvitsevat hyvin korkeaa jännitettä vain valokaaren aikaansaamiseksi ja toimintajännite onkin huomattavasti alhaisempi  noin 85 Volttia. 

Xenon vs. Halogen

Xenonlamput tuottavat 35 Watin teholla noin kolminkertaisen valotehon verrattuna 55 Watin halogeenilamppuihin. 35 Watin xenonlamppu tuottaa keskimäärin 2800-3000 Lumenin valotehon, kun vastaavasti halogeenilamppu pystyy tuottamaan vain 700-1500 Lumenin valotehon 55 Watin teholla. Valotehoon vaikuttava tekijä on myös lampun värilämpötila, parhaimmillaan valoteho on 4000-6500 Kelvinin välillä ja siksi ensiasennuslamppujen värilämpötila usein sijoittuukin tälle akselille. Xenonlampuissa ei myöskään ole kuumuudelle ja tärinälle altista hehkulankaa, ja siksi xenonlampun elinikä on noin kymmenkertainen perinteisiin lamppuihin verrattuna. Xenonlampun arvioitu elinikä on noin 3000 tuntia, halogeeenilampuilla sen ollessa vain noin 300tuntia. Xenonvalot tuottavat myös huomattavasti valkoisempaa valoa, joka on ihmissilmälle miellyttävämpi sekä auttaa havainnoimaan tiemerkinnät ja tiellä liikkujat paremmin pimeässä. Yksinkertaisuudessaan xenonvalot tarjoavat suuremman valaistun alueen tiellä, tyylikkään kirkkaan valoefektin ja paremman tieliikenneturvallisuuden kuin halogeenilamput.

Category: